Structural Insulated Panels: hét alternatief voor houtskeletbouw

Door de toenemende bouwkosten is er veel vraag naar vernieuwende bouwsystemen en bouwtechnieken. Dankzij structural insulated panels is het mogelijk om snel, kwalitatief en duurzaam te bouwen.

Sinds de crisistijd (2009-2014) is de gemiddelde prijs per kubieke meter voor een nieuwbouwwoning met meer dan 30% gestegen. De bouwkosten nemen toe, omdat materialen duurder zijn geworden. Daarnaast zijn de loonkosten gestegen, aangezien tarieven omhoog gaan en er meer zzp’ers aan de slag zijn gegaan. Het is daarom niet gebruikelijk om een huis op een traditionele manier te bouwen. Dit is immers te prijzig. De markt vraagt om slimme oplossingen en vernieuwende bouwsystemen en bouwtechnieken.

Bouwen met sandwichpanelen, oftewel Structural Insulated Panels, is wereldwijd in opkomst. Deze panelen isoleren én dragen, waardoor een huis in korte tijd gebouwd kan worden. Een Structural Insulated Panel bestaat uit twee vezelplaten (duurzaam vurenhout) met daartussen een dichte isolatiekern van polyurethaan. De panelen zijn gemaakt van biologisch afbreekbare producten en zijn daarnaast behandeld tegen insecten, knaagdieren, brand en vocht. De thermische geleidbaarheid is zeer laag (0,34 W/m2K), waardoor er een maximale isolatiewaarde wordt bereikt. Tevens zijn de panelen geluidswerend (31 dB, NEN 5077 +c11).

Bij Welstand Bouw gebruiken we sandwichpanelen van Kingspan. Dit miljardenbedrijf heeft wereldwijd meer dan honderd fabrieken en 13.500 werknemers. Kingspan is opgericht in 1966 en is gegroeid door jarenlang topkwaliteit producten te leveren. Inmiddels werken we bij Welstand Bouw al enkele jaren met de constructief geïsoleerde panelen van Kingspan en zijn we zeer enthousiast over dit product. Stel, je laat jouw woning bouwen door Welstand Bouw, dan worden de Kingspan TEK-panelen op maat gezaagd in onze werkplaats in Alblasserdam. Als het bouwpakket klaar is, zetten we deze bij jou op locatie in elkaar. Hierdoor is het mogelijk om in één week tijd een woning te realiseren.

Bouwen met sandwichpanelen is nog vrij nieuw in Nederland. Vaak wordt er gekozen voor houtskeletbouw als alternatief voor traditionele bouw. Bouwen met Structural Insulated Panels heeft veel voordelen ten opzichte van houtskeletbouw. Zo is het accumulerend vermogen (isolatiewaarde) van houtskeletbouw lager dan van SIP, waardoor het makkelijker is om van een SIP-woning een nul op de meter-woning te maken. Daarnaast is het sneller om een woning met Structural Insulated Panels te bouwen.

Meer weten over bouwen met SIP? We sturen je graag onze brochure met meer informatie over deze bouwtechniek:

  • Let op, op dit moment is de planning vol. De eerste realisatiemogelijkheid is over één jaar. Wil je eerder bouwen? Kijk dan op Goedhuis.nl.

Deze huizen worden gebouwd met SIP's

Bekijk hieronder woningen en villa’s die onlangs zijn gebouwd.